İzlanda’daki tatilinize hazırlanmak için ipuçları. Bölüm 1: İlk Hazırlık

İzlanda’ya gelmeye karar verdiniz, peki şimdi ne yapmalısınız? Size bu yazıda İzlanda’daki tatilinize hazırlanmak için ipuçları vereceğim. Hangi havayoluyla gelinir, nerede konaklanır, vize nereden alınır gibi. O zaman en baştan başlayalım:

1-Havayolu seçimi

Getting-There_03

İzlanda-Türkiye arası direk uçuş Primera Air aracılığıyla sadece yazın, haftada bir veya on günde bir olarak var. Keflavík-Bodrum Milas arası gerçekleştirilen uçuşun fiyati da uygun, geçen yaz gidiş dönüş yaklaşık 1.500 Lira gibi bir fiyattı. Uçuş 6 saat sürüyor. Low cost airline olduğu için su ve yiyecek paralı. Uçaktan iPad kiralayabiliyorsunuz.

Onun dışında aktarmalı uçuş olarak en uygunu Icelandair ile Kopenhag aktarmalı uçuş. Ben şimdiye kadar hep bu yolu kullandım. Kopenhag Havalimanı hem çok rahat, hem de beklerken şehri gezmek isterseniz ulaşım çok kolay. Ayrıca İzlanda-Kopenhag seferleri çok sık, bu yüzden diğer yerlere olan seferlerden ucuz. Kopenhag’a ise Türk Hava Yolları ve Pegasus ile uçtum şimdiye kadar. Maalesef İstanbul’dan Kopenhag’a uçan çok fazla havayolu yok. Bu aktarmalı uçuşun fiyatları da 1.300 Lira’dan başlıyor. Bir de Icelandair ile ucuz bilet bulmak için bir kaç ay öncesinden almanız gerekiyor bileti.  Icelandair’de alkolsüz içecekler şirketten, ama alkollü içecekler ve yemekler için para ödemeniz gerekiyor. Ama her koltukta in flight entertainment var, bir sürü İzlanda filmi ve müzikleri yol boyunca emrinize amade.

Bir de İzlanda’nın uçuk kaçık ekipli havayolu Wow Air var. Low cost olduğu için her şey paralı. O yüzden fiyatları sizi aldatmasın, erken alındığında Icelandair ile aynı fiyata geliyor. Ama en iyi yol bilet alırken karşılaştırarak almak, ne zaman hangisinin daha karlı olacağı belli olmuyor.

Bilet arama motorlarında Easy Jet görürseniz dikkat edin, Türk pasaportu sahiplerine İngiltere üzerinden aktarmalı giderken Transit Vize şartı var. Yani Schengen Vizesi İngiltere’den transfer uçuşunuz için yeterli değil. Havaalanından ayrılmasanız bile transit vize istiyorlar. Eğer Easy Jet uçuşunuz Basel Mulhouse üzerinden ise olabilir, orası Schengen.

Dohop arama motoru genelde çok iyi sonuçlar veriyor.

Bir de maceracı ruhlar için veya uçak korkusu olanlar için gemi seçeneği mevcut, Danimarka’dan 2 günde Seyðisfjörður’e varıyor. Daha ayrıntılı bilgi bu sitede.

2.Konaklama

40409374

İzlanda’nın en pahalı olduğu konulardan birisi konaklama. Hosteller hem uygun fiyatları hem de diğer hostel misafirleriyle tanışıp kaynaşma ortamı yarattığı için bence uygun seçim. Genelde özel oda veya 6-8 kişi kalınan odalar arasından tercih yapabilirsiniz. Benim tavsiye edeceğim hosteller Kex Hostel ve Loft Hostel. İkisi de çarşıda ve çok eğlenceli tasarıma sahipler. Fiyatları tarihlere göre değişkenlik gösterdiği için bu siteden bulabilirsiniz. Eğer otel tercih edecekseniz Icelandair Hotel zincirinden bir otel seçerseniz pişman olmazsınız. Çadırda kalmak isteyenler için, sadece yaz sezonunu öneririm. Şehir içinde belirli kamp yerlerinde, şehir dışında ise özel araziler dışında her yerde kamp yapabilirsiniz. Özel kamp alanlarının gecelik fiyatı diğer seçeneklere göre çok uygun. Ama çadırınızın su geçirmez ve kaliteli bir çadır olması önemli, aksi takdirde seyahatiniz çok sorunlu geçer. Özel arazilerde ise arazinin sahibinden izin alınarak kamp yapılabilir.

Diğer bir seçenek ise kişilerin dairelerini kiraladığı AirBNB sistemi. Diğer seçeneklerden daha cazip olabilir, sadece dikkat etmeniz gereken ev sahibinin turistlere kiralamak için yasal izni olması. Yazın bu yüzden polis tarafından mühürlenen çok sayıda ev oldu, evden aniden çıkmak zorunda kalmanız söz konusu.

Bir diğer seçenek CouchSurfing. Bu siteyi kullanarak buranın yerlisi olan birinin evinde ücret ödemeden konaklayabilirsiniz. Genelde İzlandalılar bu konuda çok fazla talep aldıkları için eğer seçeneğiniz bu olacaksa erken davranmakta yarar var.

 

3.Vize Başvurusu

İzlanda Schengen üyesi bir ülke, bu yüzden Türk vatandaşlarının Schengen vizesine başvurmaları gerekiyor. Türkiye’de İzlanda Konsolosluğu bulunmadığı için bu işi Danimarka Konsolosluğu üstlenmiş. Yani başvurularımızı Danimarka Konsolosluğu üzerinden yürütüyoruz. Bütün bilgiler bu işi Danimarka Konsolosluğu adına yürüten aracı kuruluş VFS Global’ın şu adresinde mevcut. İzlanda için özel olan yerdeki belgelere bakmak gerekiyor, linkleri karıştırıp Danimarka için olan kısma giderseniz ordan istenen belgeler daha farklı. Biz Ankara’daki VFS Global şubesinden çok memnunuz, çok yardımcı oluyorlar ve insan gibi davranıyorlar. Turist vizesi de evraklarınız tam ise çok çabuk çıkıyor.

4.Bavul hazırlığı

66North-Patreksfjordur_card

İzlanda, yaz kış montların üstlerden düşmediği bir ülke. Tamam arada ince ceket de giyebiliyoruz ama nadiren. O yüzden hazırlıklı olmakta fayda var. Kış için bir liste önermiyorum, bulabildiğiniz en kalın giysilerinizle gelin. Çok iyi bir su geçirmez kaz tüyü mont sizi rahat ettirir. İçeriler ise izolasyon harikası teknolojileri sayesinde hep sıcacık. O yüzden içerde giymek için ince kıyafetiniz de olsun. Kat kat giyinmek en iyisi. Yazın ise su geçirmez bir ceketiniz varsa soğuk havalarda içine yün bir bluz giyerek kullanabilirsiniz. Hiking botunuz çok işe yarayacak İzlanda’da. Yoksa da sağlam ve rahat herhangi bir spor ayakkabı yazlar için uygun. Yağmurluğunuz varsa bavulunuza koyun, rüzgar şiddeti nedeniyle İzlanda’da şemsiye kullanımı mümkün değil. Şemsiyeyle gelen turistlerin hepsi bir süre sonra çöpe atıyor. Ve en önemlisi fotoğraf makinenizi sakın unutmayın.

5. Döviz alımı

İzlanda’da İzlanda Kronu kullanılıyor. İzlanda Kronu 2008’deki krizden beri Danimarka’da bile satılmaz oldu, o yüzden Avro, Dolar, Danimarka-Norveç-İsveç Kronu hangisi kolayınıza geliyorsa onunla gelebilirsiniz. Kredi kartı kullanımı çok yaygın, Þingvellir Milli Parkı’nın tuvaletinde bile kredi kartı geçerli, artık siz anlayın. Bir de dönüşünüzden önce elinizdeki İzlanda Kronlarını hemen bozdurun, zira İzlanda’dan başka yerde bozdurulamıyor. Bir de dönüş uçağınızın çıktısını göstermeniz gerekiyor, krizden beri döviz alımları sıkı yönetim altında, ben biraz Dolar alıp yastık altında saklayayım diyemiyorsunuz, illa ki yurtdışına çıkıyor olduğunuzun ispatını görmek istiyorlar.

 

Fotolar: trip-to-iceland.com, alexinwanderland.com, profoto.com, booking.com,

Yorum bırakın